Droge ogen: oorzaken en behandeling

Droge ogen zorgen voor vervelende symptomen en kunnen je zowel letterlijk als figuurlijk irriteren. Op lange termijn vergroot de aandoening ook de kans op een ooginfectie. Toch hoeft het niet zover te komen: met een relatief eenvoudige behandeling heb je op korte termijn weer een comfortabel en optimaal zicht!

Symptomen

Last van droge ogen? Dan ervaar je wellicht niet enkel irritatie aan het oog, maar vaak ook een verminderd zicht en een branderig gevoel in de ogen. Het lijkt ook alsof er voortdurend stofjes of zandkorrels in je oog zitten. Hierdoor schuurt het oog, en door het schuren krijg je bloeddoorlopen ogen … Knap vervelend dus.

Verschillende oorzaken

Zoals de benaming al doet vermoeden, maken je ogen te weinig traanvocht aan als je last hebt van droge ogen. De oorzaken zijn divers.

✓ Verkeerde of slecht onderhouden lenzen

Elk oog is uniek. Kies dus niet zomaar een lens, maar laat je adviseren door een professional om het juiste type lens te kiezen. Reinig je lenzen op regelmatige basis, zo is er minder eigen traanvocht nodig om de lens vochtig te houden. Vervang je lenzen na de voorziene gebruiksperiode: een versleten lens kan erg schadelijk zijn voor je oog.

✓ Verstoorde werking van de oogklieren

Oogklieren, waaronder de klieren van Meibom die zich aan de binnenzijde van het ooglid bevinden, zorgen ervoor dat het traanvocht niet te snel verdampt. Bij een verstoorde werking van die klieren, kan het zijn dat je ogen droog en branderig aanvoelen.

✓ Televisie- en computerschermen

Wanneer we lang naar een televisie- of computerscherm kijken, knipperen we minder met onze ogen. Hierdoor komt er minder traanvocht op ons oog.

✓ Omgevingslucht

Of het nu droge lucht, sigarettenrook, verwarming of airco is: droge omgevingslucht droogt het traanvocht op.

✓ Specifieke medicatie

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan als neveneffect droge ogen veroorzaken.

De behandeling: het verhaal van Kristien

De BrilBoutique bepaalt de juiste behandeling, volgt alles nauwgezet op en maakt tussentijdse analyses om bij te sturen waar nodig. Het einddoel? Een comfortabel en optimaal zicht, en een tevreden klant.

Kristien had al enkele jaren last van droge ogen. Omdat oogdruppels niet meer hielpen, besloot ze om haar ogen te laten controleren door een oogarts.

Kristien: “Door mijn droge ogen had ik voortdurend een brandende pijn aan mijn ogen, vooral wanneer ik lenzen droeg. Om geen last meer te hebben, deed ik ze zo vlug mogelijk terug uit, maar dat was geen oplossing op de lange termijn. De oogarts vertelde me dat mijn ogen droogteplekken vertoonden en dat het dragen van lenzen niet goed was voor mijn ogen. Dat was even schrikken: ik droeg al jaren lenzen en wou dat graag blijven doen. De oogarts raadde me aan om de oorzaak van die droge ogen te achterhalen en op zoek te gaan naar lenzen die beter bij mijn ogen pasten.”

Net in die periode opende de BrilBoutique het allereerste droge-ogencentrum in Limburg. Via een folder in de bus leerde Kristien de optiek kennen en algauw werd er een afspraak gemaakt.

Kristien: “De BrilBoutique deed een droge-ogenanalyse. Daaruit bleek dat mijn oogklieren verstoord waren. Ik maakte wel voldoende traanvocht aan, maar het vocht verdampte te snel. Mijn traanfilm brak al na vijf seconden. Men stelde voor om de Meibomask-behandeling te ondergaan. Hierbij worden de oogkliertjes gestimuleerd en blijven mijn ogen beter bevochtigd. Deze behandeling, die trouwens helemaal pijnloos was, heb ik 5 à 6 keer ondergaan. Bij de tweede behandeling voelde ik al meteen het verschil! Ik ben heel tevreden met het eindresultaat. Mijn ogen zijn er sterk op vooruitgegaan en nu kan ik zelfs terug lenzen dragen! Wie had dat gedacht … Ik raad het iedereen aan!”

Heb je net als Kristien last van droge ogen? Maak een afspraak en kom langs in onze coronaproof optiek in Kermt. Ons gepassioneerde team staat voor je klaar en helpt je graag verder!

Gerelateerde artikels:

Scroll to top