6 tips voor gezonde ogen

Goed voor jezelf zorgen was nog nooit zo belangrijk. Ook je ogen geef je maar beter voldoende aandacht: ongeveer de helft van alle oogproblemen kunnen vermeden worden met een goede verzorging. Gythe Grosemans, zaakvoerster en opticien bij De BrilBoutique, geeft tips voor een betere ooggezondheid.

1. Neem een ‘break’ van beeldschermen

Je hebt een kantoorjob en zit de hele dag voor je computerscherm of met je smartphone in de hand? Weet dat langdurig beeldschermwerk je ogen uitput. Met hoofdpijn, jeukende ogen en een wazig zicht als gevolg.

Neem daarom elke twee uur een rustpauze waarbij je 10 à 15 minuten niet naar een scherm kijkt. Tijdens deze pauze tuur je best wat in de verte en knipper je voldoende met je ogen. Zo kunnen je ogen op adem komen en voorkom je droge ogen.

Verder is het aangeraden je computerscherm op minstens 50 centimeter afstand te plaatsen, net onder ooghoogte. De helderheid van je scherm moet in verhouding zijn met je omgeving. Zit je in een donkere ruimte, dan verlaag je best de helderheid - en omgekeerd.

2. Aandacht voor licht en lucht

Verschillende omgevingsfactoren, zoals licht en lucht, hebben een invloed op de gezondheid van je ogen. Hoe minder licht, hoe harder je ogen moeten werken. Een felle lichtbron is dan weer schadelijk voor je hoornvlies.

Hetzelfde geldt voor lucht: een goede luchtvochtigheid is cruciaal voor je gezondheid. Droge lucht maakt je ogen branderig en vermoeid. Idealiter ligt de luchtvochtigheidsgraad in huis tussen de 40 en de 60%, maar in werkelijkheid ligt dat percentage meestal lager. Nochtans kan een optimaal binnenklimaat oogklachten vermijden.

3. Zorg voor een goede (oog)hygiëne

Draag je (oog)make-up? Verwijder je maquillage elke dag. Doe je dat niet, dan kan er make-up in je ogen terechtkomen waardoor er infecties ontstaan.

Je make-up bewaren doe je op een droge en propere plaats. Zo krijgen bacteriën die nare ooginfecties veroorzaken geen kans. Kies bij voorkeur voor natuurlijke make-up, die je ogen niet irriteert.

4. Stel een gezonde levensstijl voorop

Een goede, algemene gezondheid is de basis van alles. Ook van je ooggezondheid. Niet roken, een goede nachtrust, voldoende beweging en een gevarieerd voedingspatroon dragen bij aan een beter zicht. Wist je dat overgewicht het risico op het ontwikkelen van aandoeningen die leiden tot het verlies van gezichtsvermogen verhoogt?

5. Bescherm je ogen tegen zonlicht

Ga je naar buiten? Draag dan steeds een zonnebril met de juiste uv-bescherming. Uv-stralen voel of zie je niet maar kunnen onherstelbare schade aan je ogen berokkenen. Een degelijke zonnebril is daarom net zo belangrijk als zonnecrème. Kijk nooit rechtstreeks in de zon en zet eventueel een mooie pet of hoed op je hoofd om je ogen extra schaduw te bieden.

Raadpleeg de opticiens van De BrilBoutique om zeker te zijn dat jouw zonnebril voldoende bescherming biedt.

6. Laat je ogen regelmatig controleren

Ben je 40-plusser? Dan is het geen overbodige luxe om iedere twee jaar je ogen te laten controleren, zelfs wanneer je geen klachten ervaart. Sommige aandoeningen, zoals glaucoom, merk je lange tijd niet op. Dat komt vooreerst omdat het geen pijn doet. Glaucoom is het gevolg van een te hoge druk in het oog. Hierdoor ontstaat onherstelbare schade aan de oogzenuw. Dat leidt tot een vermindering van het zicht en, indien niet tijdig behandeld, tot blindheid. Een vroegtijdige detectie voorkomt dat je zicht slechter wordt.

Laat naast je oogdruk ook je oogsterkte controleren. Heb je regelmatig last van hoofdpijnen, duizeligheid en/of droge ogen? Een verminderd zicht en/of het dragen van de verkeerde bril of contactlenzen kunnen deze kwalen uitlokken.

Wil je je ogen laten controleren via een oogmeting? Boek een afspraak bij de specialisten van De BrilBoutique via deze link.

Gerelateerde artikels:

Scroll to top