Techniek: de handgemaakte monturen van Lunor en FEB31st

In een wereld die kreunt onder massaproductie, neemt het verlangen naar ambacht toe. Gelukkig bestaan er nog steeds brilontwerpers die hun monturen volledig met de hand maken. Zoals de designers van de merken Lunor en FEB31st. We gunnen jou graag een blik achter de schermen van hun ateliers.

Vintage, Das Original

Hou je van elegante, ambachtelijk gemaakte brillen? Dan val je als een blok voor de monturen van het Duitse brillenmerk Lunor. De vakmannen van Lunor bewijzen dat ‘handgemaakt’ niet zomaar een term is: dit vakwerk steekt met kop en schouders boven andere merken uit. Geen wonder dat Rob Report, een van de bekendste lifestylemagazines in de Verenigde Staten, Lunor selecteerde als winnaar in de categorie ‘Beste brillen’ vanwege van het traditionele vakmanschap, de hoogwaardige kwaliteit en hun excellente service.

De lijfspreuk van Lunor luidt 'Vintage, Das Original'. En zo is het ooit begonnen: Germot Lindner, oprichter en bezieler van Lunor, was in een vorig leven verzamelaar van bijzondere antieke items, waaronder brillen. Volgens hem ontbreekt het de meeste moderne brillen aan ouderwetse charme, en dat ondanks vergevorderde hedendaagse technieken. Dus startte hij in 1991 zijn eigen bedrijf, Lunor, waar handgemaakte brilmonturen geproduceerd worden op authentieke wijze. De nieuwe fabriek, die vind je in de ‘Lunorstrasse’.

The making of Lunor

De monturen van Lunor worden handgemaakt van edelstaal, acetaat, hoorn en goud. Alle ontwerpen zijn ingetogen en tijdloos, maar springen in het oog door hun eenvoud.

Benieuwd hoe een bril van Lunor gemaakt wordt? Zo ziet het productieproces eruit:

1. Allereerst wordt de basisvorm gesneden uit hoogwaardig, buigzaam metaal. In totaal worden vier lagen fijn metaal gesneden, die de monturen een uitzonderlijk mooie en langdurige glans geven.

2. In de armen van de brillen worden metalen inzetstukken geplaatst, die de brillen stevig doch aanpasbaar maken.

3. Omdat je volgens Lunor nooit genoeg ‘shine’ kan hebben, worden de monturen tien dagen lang zorgvuldig gepolijst en met hoogglans afgewerkt.

4. Uiteraard wordt ook het typische Lunor-scharnier op het voorstuk gemonteerd, waardoor de bril zijn iconische look krijgt.

5. Tot slot verzekert een grondige inspectie dat het montuur aan alle standaarden en kwaliteitseisen voldoet.

Et voila, het eindresultaat is een unieke, tijdloze bril die jou als gegoten zit.

FEB31ST houdt van hout

Gaat je hart sneller kloppen van houten monturen? FEB31st is een Italiaans brillenmerk dat traditionele standaarden overboord gooit en prachtige, vindingrijke collecties op de markt brengt. De monturen worden volledig handgemaakt uit hout en zijn perfect voor wie een bril zoekt die duurzaamheid en ecologie koppelt aan een unieke en stijlvolle look.

The making of FEB31st

Respect voor onze natuur en leefomgeving zit diepgeworteld in de visie van FEB31st. Tijdens het productieproces verspillen de ambachtslieden zo weinig mogelijk grondstoffen en leggen slechts minimale voorraden aan. Het merk zet in op echte keuzevrijheid door volledig op maat gemaakte producten aan te bieden.

Eerst kies je je favoriete montuur, kleur en stijl. Vervolgens wordt je FEB31st-bril handgemaakt door ervaren vakmannen in Bergamo, Italië. Ieder montuur bestaat uit maar liefst 13 lagen hout. Wil je een montuur waarvan elke laag een andere kleur heeft? Dat kan! Het aantal kleurcombinaties is oneindig. In totaal zijn er 34 tinten beschikbaar waaruit je kan kiezen. Hoewel een montuur van FEB31st slechts 21 gram weegt en heel verfijnd is, straalt de kwaliteit ervan af.

Boek een afspraak bij De BrilBoutique en kies je favoriete handgemaakte bril van Lunor en/of FEB31st.

Gerelateerde artikels:

Scroll to top