De vele mogelijkheden van een zonnebril op sterkte

Een zonnebril op sterkte combineert de voordelen van je dagelijkse bril met die van een zonnebril. Wat zijn de mogelijkheden en hoe maak je de juiste keuze?

Een optimaal zicht hebben én je ogen optimaal beschermen tegen schadelijke uv-stralen: met een zonnebril op sterkte kan het! De glazen laat je exact aanpassen aan de sterkte van jouw dagelijkse bril. Zo hoef je niet constant te switchen tussen brillen.

Unifocaal of multifocaal?

Om een zonnebril op sterkte samen te stellen heb je heel wat mogelijkheden. Afhankelijk van je oogafwijking kan je kiezen tussen unifocale of multifocale glazen. Unifocale of enkelvoudige glazen beperken zich tot het vertezicht. Draag je vandaag multifocale glazen? Ook dit kunnen we verwerken in je zonnebril.

Persoonlijke afwerking

Na het bepalen van je glastype kies je de afwerking van je brillenglazen. Ga je voor getinte glazen (al dan niet gepolariseerd), meekleurende of spiegelende exemplaren? Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje.

1. Getinte glazen
De brillenglazen van je zonnebril op sterkte kun je in meerdere kleuren verkrijgen. Elke kleur filtert een bepaalde hoeveelheid licht en dat zorgt voor een unieke perceptie.
GRIJS: vermindert de algemene helderheid van het licht met behoud van de werkelijke kleuren. Je krijgt dus een bijna exacte kopie van de realiteit.
BRUIN/KOPER: zorgt ervoor dat het zonlicht minder verblindt en je meer contrast krijgt tussen bepaalde kleuren.
GROEN: neemt de schittering wat af en maakt schaduw minder donker.
FASHION TINTS:Zoek je glazen die voldoende beschermen maar met een vrolijke tint? Dan kan je kiezen voor de fashion tints. Paars, roze, blauw, blauwgroen, … keuze genoeg om je outfit helemaal op te fleuren!

Sportievelingen die naast bescherming tegen de zon ook een verhoogd contrast wensen voor schaduwmomenten tijdens het sporten, hebben 2 opties:
GEEL/GOUD: zorgt voor meer helderheid en licht. Door het reduceren van blauw licht wordt het zicht verscherpt en het contrast verbetert, maar deze kleur biedt iets minder bescherming tegen zonlicht.
ROZE: verbetert het dieptezicht, waardoor je meer details kunt onderscheiden. De roze kleur versterkt het contrast in slechtere lichtomstandigheden en ontlast vermoeide ogen.

2. Volledige tint of dégradé
Een unitint heeft dezelfde kleurintensiteit over het gehele glas. Soms kan dit je “look” verzwaren. Een dégradé is dan een leuk alternatief! Deze brillenglazen herken je aan de geleidelijke kleurovergang op de glazen: donker bovenaan en lichter onderaan. Lezen in de zon wordt zo veel aangenamer.

Je kunt ook kiezen voor een dubbele fashion tint. Hierbij is de bovenste kleur van het glas donkerder en intenser, terwijl de onderzijde bijpassend maar minder intens is gekleurd.

3. Meekleurend
Meekleurende of fotochromatische brillenglazen passen zich snel aan aan de lichtomstandigheden: donkerder in de zon en lichter binnenshuis. Ook bij deze glazen kun je kiezen uit verschillende tinten.

Meekleurende glazen die reageren op uv zijn witter aan de start, en verkleuren minder op plaatsen met minder uv-licht, zoals in de wagen. Daarnaast heb je glazen die reageren op lichtintensiteit in plaats van uv. Deze glazen worden nooit helemaal wit, want er is altijd wel een lichtbron in de buurt.

4. Spiegelend
Een spiegelcoating op de voorkant van het glas vermindert de hoeveelheid licht dat door de lenzen straalt. Dit soort brillenglazen is ideaal voor outdoor activiteiten in fel licht, zoals wintersport op een zonnige dag in de sneeuw. Bij spiegelende brillenglazen ziet de persoon tegenover jou niet jouw ogen, maar de reflectie van zijn eigen spiegelbeeld.

5. Gepolariseerd
Een gepolariseerde zonnebril voorkomt verblinding en zorgt ervoor dat je jouw omgeving scherp en helder blijft waarnemen, ook bij felle lichtreflectie.

Een polarisatiefilter laat enkel verticaal licht door en absorbeert horizontaal licht – dat is licht dat wordt gereflecteerd via horizontale oppervlakken. Horizontaal licht is bijzonder verblindend. Denk maar aan zonlicht dat fel weerspiegelt op een natte autoweg bij lage zon, of de lichtreflectie op sneeuw bij zonnig weer. Een gepolariseerde zonnebril biedt een blijvend helder zicht, met sterke contrasten en pure kleuren.

Extra service

Wil je nog een extra touch? Dan kun je de glazen van je zonnebril ook laten verdunnen. Zo voelt de bril lichter en comfortabeler aan. En het oog wil natuurlijk ook wat: een verdunning van de glazen voorkomt dat de brillenglazen uit het montuur komen en dat maakt jouw zonnebril op sterkte esthetisch helemaal af!

De BrilBoutique garandeert dezelfde uitgebreide service als bij een gewone bril: gewenningsgarantie, echtheidsgarantie, breukgarantie, gratis onderhoud, gratis controle-onderzoek en een onmiddellijke herstelling indien nodig.

Welkom!

Ben je overtuigd van de voordelen van een zonnebril op sterkte? Maak een afspraak en kom langs in onze coronaproof optiekwinkel. Tot gauw!

Gerelateerde artikels:

Scroll to top