Caroline Abram: flower power meets girl power

“Ik wil dat vrouwen hun sensualiteit omarmen, wanneer ze mijn brillen en accessoires dragen.”

Sensueel, vrouwelijk en elegant. Met deze drie woorden kan je de damesmonturen van het Franse brillenmerk ‘Caroline Abram’, genoemd naar de gelijknamige ontwerpster, het best omschrijven. De BrilBoutique sprak met het gezicht achter deze prachtige collecties.

Parisienne met tropische roots

Caroline Abram groeide op in Senegal en Frankrijk. Het optiekvak zit haar in de genen: “Mijn vader is oogarts in Dakar, mijn moeder heeft een optiekwinkel in Parijs. Tijdens mijn jeugd reisde ik heen en weer tussen beide steden. Het is vooral in de optiekwinkel van mijn mama, waar ik na de schooluren mijn huiswerk maakte, dat ik mijn passie voor sieraden en brillen ontdekte.”

In 1998 startte Caroline met het ontwerpen van sieraden en accessoires voor de optiekmarkt, waaronder lorgnetten (= brillen met een handvat), vergrootglazen en kettingen. “Het viel me op dat er nauwelijks mooie, sierlijke ontwerpen voor vrouwen beschikbaar waren. Om dat ‘gemis’ te compenseren, lanceerde ik m’n eigen collectie sieraden en accessoires, ‘Filao Paris’ genaamd.”

The Swinging Sixties

Het ontwerpen van monturen en brillen leek een logisch gevolg. Tien jaar na de opstart van haar sieradenmerk, in 2008, ontdekte ze de charme van de Amerikaanse staat Florida. “Datzelfde jaar bracht ik mijn brillenmerk ‘Caroline Abram’ op de markt, dat geïnspireerd werd door de vrolijke kleuren, funky vlindermodellen en vrouwelijke vormen uit Miami.”

De collectie van Caroline Abram, die intussen uit meer dan 500 creaties bestaat, staat nog steeds bekend om de gemoderniseerde vintage look. Haar brilmonturen verbazen door de frisse kleuren en dappere vormen, met een vleugje asymmetrie. “Ik ben dol op de jaren 60. Vrouwen liepen er toen bij als ‘poppen’, ze waren altijd goed gekleed en gekapt, droegen glinsterende kleuren, bustiers... Ze waren op en top vrouwelijk, en daar houd ik van.”

Vrouwelijke vormen

Net als haar ontwerpen, oogt Caroline erg vrouwelijk en koket: ze wandelt door het leven in haar stiletto’s. Caroline biedt elke vrouw de mogelijkheid om alle facetten van haar persoonlijkheid te onthullen en te benadrukken. “Ik wil dat vrouwen hun sensualiteit omarmen, wanneer ze mijn brillen dragen. Mijn stijl is gebaseerd op het spel van behagen en verleiden.”

Waar Caroline de mosterd haalt? “Ik laat me altijd inspireren door materialen en vormen. Nylon bijvoorbeeld, daar wou ik per se een volledige collectie aan wijden. Ik heb het materiaal opgewarmd en gekleurd, heb de slapen een golvende vorm gegeven en vervolgens titanium toegevoegd om het eindresultaat licht te houden.”

La femme heureuse

Caroline’s monturen worden doorgaans gemaakt van lichtgewicht acetaat, hoogwaardig roestvrijstaal of een subtiele mix hiervan. Voor haar designs mocht ze al diverse prijzen op haar naam schrijven, waaronder de Silmo d’Or. Het bedenken van nieuwe designs vindt ze het leukst. “Mijn brillen zijn bestemd voor modebewuste vrouwen die kleurrijk door het leven willen gaan. Ik probeer me dan ook telkens de gezichten die de brillen zullen dragen voor de geest te halen. Hetzelfde geldt voor mijn kindercollectie, Tête à Lunettes: qua uiterlijk lijken de kindermonturen op de collectie voor volwassenen, qua morfologie zijn ze volledig afgestemd op de gezichten van jonge meisjes en kinderen.”

In 2014 opende ze de eerste Caroline Abram-optiekwinkel in Parijs. “Wat voor mij het belangrijkste is, is dat de vrouwen glimlachen wanneer ze in de spiegel kijken, en dat ze zichzelf mooier vinden met het montuur, dan zonder. Zo meten we onze klanttevredenheid, en zo zou elke optiekzaak dit moeten doen.”

Een unieke, vrouwelijke bril met karakter? Ontdek de ontwerpen van Caroline Abram bij De BrilBoutique. Boek hier je afspraak.

Gerelateerde artikels:

Scroll to top