Contactlenzen: de ene lens is de andere niet.

Of je nu kiest voor contactlenzen of een bril: het is vooral een persoonlijke keuze. Allebei kunnen ze jou een optimaal zicht bezorgen en elk hebben ze hun eigen, specifieke voordelen. Toch zijn contactlenzen zeer interessant, zélfs als je al een bril hebt! Wat zijn de mogelijkheden en hoe maak je de juiste keuze?

Voordelen

Het grote voordeel van contactlenzen is het optimale zicht: doordat de contactlens, in tegenstelling tot de bril, door het traanvocht volledig op je oog “kleeft”, heb je een breder gezichtsveld en minder vervormingen. Bijkomend voordeel is het comfort: bij regenweer of temperatuurverschillen heb je geen aangedampte glazen meer én ze zitten niet in de weg tijdens bv. een bepaalde sport of activiteit.

Mogelijkheden

Contactlenzen bestaan zowel in zachte als harde vorm. Zachte contactlenzen worden standaard gemaakt met een zachte kunststof en zijn zuurstofdoorlatend. Zuurstofdoorlaatbare harde of vormvaste lenzen bestaan uit een iets hardere kunststof en worden volledig op jouw persoonlijke maat geslepen en gepolijst.

Ook wat de draagperiode betreft heb je meerdere mogelijkheden. Zo zijn er dag-, week- en maandlenzen. Het nadeel van week- en maandlenzen is dat je ze dagelijks moet onderhouden met de juiste lenzenvloeistof. Wil je liever elke dag nieuwe lenzen zonder onderhoud? Dan zijn wegwerplenzen de ideale oplossing: ’s ochtends breng je de daglens in en ’s avonds gooi je hem gewoon weg.

Draag je overdag liever geen contactlenzen maar wil je toch een optimaal zicht? Dat kan: nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt! Let wel: deze harde lenzen worden op maat gemaakt en zijn alleen geschikt voor afwijkingen tot -5.00.

De ene lens is de andere niet

Al naargelang je oogafwijking kun je vervolgens de het juiste type contactlens kiezen.

De meest voorkomende contactlenzen zijn sferische lenzen. Deze lenzen zijn bolvormig en hebben over de gehele oppervlakte dezelfde sterkte. Ze kunnen zowel verziendheid als bijziendheid corrigeren.

Multifocale of progressieve lenzen daarentegen hebben 2 verschillende sterktes op dezelfde oppervlakte. Hierdoor kun je zowel dichtbij scherp zien als in de verte, de ideale oplossing voor zij die presbyoop zijn!

Torische lenzen zijn dan weer bedoeld voor mensen met astigmatisme. Om die cilindrische afwijking te corrigeren zit er een extra correctie in de lens die precies over de juiste plaats op het oog valt. Hierdoor kun je weer optimaal en comfortabel scherp zien.

Heb je een extreme oogafwijking? Geen probleem, de BrilBoutique werkt samen met het Spaanse merk Mark’ennovy dat gespecialiseerd is in het maken van wegwerplenzen op maat.

Advies en begeleiding

Ben je geïnteresseerd in het dragen van contactlenzen of heb je verdere vragen hierover? Maak een afspraak en kom vrijblijvend langs in onze coronaproof optiek in Kermt of Diepenbeek. We informeren, adviseren en begeleiden je graag!

Ben je helemaal overtuigd van de voordelen van contactlenzen? Dan meten we de correcte sterkte van je ogen, bekijken we je tranenfilm en de exacte bolling van je oog: zo kunnen we met zekerheid bepalen welke lens je nodig hebt voor een optimaal en comfortabel zicht. Welkom!

Scroll to top