Ook digitaal op scherp met een computerbril

Je kent het wel: je begint fris aan een dagje computerwerk, maar na een paar uren probeer je met dichtgeknepen ogen de letters op je scherm in focus te krijgen. Dat kan voor behoorlijk wat hoofdpijn en geïrriteerde ogen zorgen. De oplossing ligt nochtans binnen handbereik.

Digitaal lezen doen we op een compleet andere manier dan lezen op print. Veel computergebruikers krijgen last van een wazig zicht, vermoeide ogen en hoofdpijn. Die klachten zijn vooral te wijten aan het kijkgedrag: niet per se door het scherm zelf, maar door een foute manier van kijken.

Een foute bril belast ogen en nek

Draag je al een bril? Dan is dat misschien nét jouw probleem. Een foute correctie belast de ogen enorm. De meest voorkomende fout is het gebruik van een leesbril om digitaal te lezen. Een leesglas is immers aangepast aan een afstand van 40 cm. Ideaal om een boek te lezen, maar niet voor computerwerk. De ideale afstand van je computerscherm is 50 tot 70 cm.

Wie een tekst leest op een computer, leunt automatisch naar voor. Die houding leidt tot spanning in de nek en rug. Daarom lijkt een multifocale bril - een bril die verschillende sterktes in één glas combineert - misschien een goede optie, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Door de verschillende scherptezones kantel je je hoofd lichtjes achterwaarts en wijs je de kin vooruit. En dat zorgt opnieuw voor vervelende klachten.

Een computerbril op maat

De beste oplossing? Een bril op maat. Een computerscherm bevindt zich namelijk op een tussenafstand, en die afstand bereik je niet met gewone brillen. Als opticien bieden wij een bril aan met glazen die precies afgestemd worden op jouw zicht. We maken ze op maat voor jou en zorgen zo voor een optimale beeldschermervaring.

De indoor brillenglazen van HOYA pas je helemaal aan aan jouw werkomstandigheden. Ze bieden een groter gezichtsveld en ondersteunen de ergonomische stand van het hoofd en het lichaam. Zo neem je automatisch een comfortabele en ontspannen houding aan.

De glazen hebben drie verschillende ontwerpen op basis van specifieke kijkafstanden. Met ‘Close’ geniet je van precisie voor dichtbij, met een breed gezichtsveld. Perfect voor afstanden tot 1 meter. ‘Screen’ is de beste keuze voor werken achter een computer. Je kijkt perfect in de diepte en breedte op afstanden tot 2 meter. Tenslotte heb je ‘Space’. Deze bril is geschikt voor een scherpe focus dichtbij én veraf, voorbij het computerscherm.

Leesglazen met dubbele functie

Je kan ook kiezen voor een leesbril met een toegevoegde waarde. De glazen van zo’n bril bevatten een leesgebied én een gebied om goed op het beeldscherm te kijken. Ideaal voor mensen die intensief op een korte afstand lezen en tegelijk op een computerscherm werken.

De sterkte van de glazen staat op punt voor zowel visuele scherpte als beeldhelderheid. Het kijkbereik is beperkter, maar zo’n bril is ideaal voor wie plaatsneemt achter de computer en teksten verwerkt: je koppelt de voordelen van een leesbril aan die van een computerbril.

De juiste keuze maak je zo

Klaar voor een optimale beeldervaring? Kom langs in onze BrilBoutique. Samen met jou vinden we een oplossing op maat. Je vindt ons in de Diestersteenweg 183 in Kermt of op het Strobandersplein 1 in Diepenbeek. Tot gauw!

Gerelateerde artikels:

Scroll to top